هنرهای صناعی اسلامی:


نگاره های چوبی مساجد آذربایجان
مولف ناهید دهقان مترجم ندارد
ناشر دانشگاه هنر اسلامی تبریز تاریخ انتشار 1389
نوبت چاپ اول تعداد صفحات 176
قیمت پشت جلد 190000 ارسال کننده admin
نوع جلد گلاسه اندازه وزیری
کد DOI ندارد کد دیویی 69327
کد ال سی ندارد فایل کتاب
توضیح
نویسنده این کتاب کوشیده نگاره‌های چوبی مساجد آذربایجان شرقی را مورد بررسی قرار دهد و درباره نوع چوب، رنگ‌آمیری و زمان اجرای آن توضیحاتی ارایه دهد. 
در آغاز دوران اسلامی مساجد نقشه‌ای ساده داشتند، لیکن در طول زمان بنا به شرایط مختلف به وسیله طرح‌های متنوع و تزیینات گوناگون نقشه مساجد نیز پیچیده‌تر شد و البته تاثیر شرایط اقلیمی بر معماری آنها را نمی‌توان نادیده گرفت، چنان که در شهرهای سردسیر و روستاهای کوهستانی بیشتر مساجد با ستون‌ها و دیرک‌های چوبین و پوشش تخت بنیاد شد که از زیباترین آنها می‌توان به مساجد پزدله ابیانه، تزرجان، بنادک یزد، ملارستم و ملامعزالدین مراغه، مهرآباد، گزاوش و کبود بناب اشاره کرد. گروهی از مساجد آذربایجان علاوه بر داشتن سقفی تخت و چوبی، دارای ستون‌های چوبی حجمی منقوش و بسیار زیبا نیز، که ویژگی مشترک دارند، بوده‌اند. در واقع می‌توان گفت که آذربایجان در شکل‌گیری هویت معماری ایرانی و اسلامی و ارایه تجربیاتی ارزشمند به سایر نقاط و سبک‌های معماری کشور نقشی عمده و سابقه‌ای کهن و پر اهمیت دارد؛ چنان که سبک آذری خود زمینه ساز و سرمشقی برای سبک معماری اصفهانی است. از ویژگی این سبک به تالارهای ستون‌دار چوبی، نهانخانه، شبستان‌های دور بسته، کوشک‌های رواق‌دار، سقف‌های مسطح چوبی، دیوارهای قطور اجری و خشتی با ازاره‌های سنگی، صفه و سردابه اشاره کرده است. 
ستون‌های چوبی مساجد که همگی در شبستان واقع شده‌اند، دو کارکرد مهم دارند؛ نخست جنبه سازه‌ای و دیگر جنبه زیبایی که تزیینات مقرنس کاری آنها به همراه نقاشی‌های روی مقرنس‌ها خود باعث شاخص شدن تزیینات این مساجد شده است. هر ستون چوبی از سه بخش تشکیل شده است؛ پایه ستون، ساقه ستون و سرستون.  به علاوه  کلیه مساجد دارای سقف‌های چوبی پردوکاری شده هستند که اغلب نقاشی هم شده‌اند. نقاشی روی چوب را باید از قدیمی‌ترین نوع نقاشی‌های جهان به شمار آورد که در ایران نیز دارای سابقه‌ای طولانی است. اگرچه اساسا بخش عمده‌ای از این گونه نقاشی‌ها به دلیل ناپایداری چوب از بین رفته است.
 از جمله مهمترین مساجدی که در این کتاب به آنها پرداخته شده است میتوان به  «مسجد جامع گوگان»، «مسجد مهرآباد»، «مسجد عجب شیر»، «مسجد کبود»، «مسجد میدان»، «مسجد قرمز»، «مسجد گونیلر»، «مسجد زاوشت»، «مسجد اسماعیل بیگ»، «مسجد زرگران»، «مسجد سفید»، «مسجد قاضی»، «مسجد ملارستم» و «مسجد ضریر»  اشاره نمود 
کتاب «نگاره‌های چوبی مساجد آذربایجان شرقی» نوشته ناهید دهقان به ضمیمه عکس‌های ناصر میزبانی در شمارگان 2000 نسخه و با قیمت 19000 تومان  از طرف انتشارات دانشگاه هنر اسلامی تبریز  به همراه مسسه تالیف، ترجمه و نشر آثار هنری «متن» منتشر شده است. 
میانگین امتیازات: 5
تعداد آرا: 1



امتیاز دهید:
EXCELLENT
VERYGOOD
GOOD
REGULAR
BAD

قیمت فروش - ریال: 190000 - :
تعداد درخواستی برای خرید:
برگشت به صفحه اول گنجینه کتاب‌ | برگشت به بخش قبلى

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به انتشارات دانشگاه هنر اسلامی تبریز می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 All Rights Reserved | Publication of Tabriz Islamic Art University

Designed & Developed by : Yektaweb